Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Varga Zoltán története

2019. April 01.
Úgy 5-es koromban kaptam első C64-es számítógépem egy német nyelvű kézikönyvvel együtt. Addig csak haveroknál játszottunk a szokásos Inter Karate, Paperboy és hasonló játékokkal.

Kiválasztottam a könyvből egy nem túl hosszú példaprogramot és nagy nehézségek árán bepötyögtem. Kiadtam a RUN parancsot és kb. ez volt az a pár másodperc, ami alapvetően meghatározta az életem további pályáját. Egy pixeles hőlégballon úszott át a képernyőn, de emögött olyan hatalmas lehetőségek rejlettek, amiket akkor még csak sejtettem.
Ezután jött a többi példaprogram, majd az apróbb változtatások, próbálgatások, mi mit jelenthet. Mivel németül nem tudtam és a magyar nyelvű könyveket nem tudtam beszerezni, csak a kódokból tudtam tanulni.

Matekórán négyzetrácsos füzetek sokaságába rajzoltam a sprite-okat 24x21-es táblázatokkal volt tele, mellette számok. A mai napig emlékszem a poke kódokra, amivel grafikát, hangot lehetett előcsalni a gépből.

Soha egyetlen játékom sem készült el teljesen, de tanultam-tanultam és próbálkoztam.
Jött a számtech. fakultáció, ahol Videoton gépekre írtam apróbb játékokat. Majd meghozták a PC-ket, Quick Basic, Pascal. Egyik barátommal írtunk Pascal-ban egy focimenedzseres játékot.

Nagyon szerencsés voltam, mert az általános iskolai tanárom és középiskolai tanárom is hagyott magamtól tanulni, de mindenben segítette pályámat. Ha elakadtam segítettek és nagyon rugalmasan álltak hozzá a vizsgafeladatokhoz is, már ami a témaválasztást illeti :).

Kettőre emlékszem középiskolából:
Az egyik egy pókerprogram volt, a gép ellen kellett játszani és a közkézen (Floppyn) forgó képek felhasználásával készült… Természetesen a beadott változat szolidabb volt.
A másik egy mászkálós játék, azt hiszem Quickbasic-ben, amit több osztálytársam is átvett, így több hasonló játék is született belőle.

Negatív élmény is maradt: egyszer valamikor mutattak nekem ComLogo-t és meg is állapítottam, ha ezzel kezdjük biztosan nem leszek programozó. A mai napig ideges leszek, ha meglátom a mostani változatait.

Azóta számtalan programnyelv és számtalan feladat követte egymást. A kezdeti „megváltom a világot egy új realisztikus bárhova be lehet menni játékkal” átváltott a gazdasági informatika és a mikrokontrollerek világába.

A csúcs az volt, amikor kb. 2000-ben szakmai gyakorlaton egy kifejezetten ügyviteli szoftverekre kihegyezett környezetben (Progress) elkezdtem chat programot fejleszteni :).
Soha nem bántam meg, hogy ezt a pályát választottam.
Varga Zoltán PHP programozóSzabadúszó
Like ikon
0 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!