Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Mező György története

2017. October 05.
7-es voltam, a focin kívül a matek érdekelt. Elvittek párunkat az akkori Hámán Kató Szakközépiskolába sulinézőbe. Azt mondták, itt sok matekot lehet tanulni. Terem méretű hűtött gépek… Nem kell felvételizni. Nincs orosz. (Szerintem az országban nem volt még egy suli, ahol nem volt kötelező).

Az első nyelv az Assembly volt. 2-ban (ma 10.) kezdtük tanulni. Előtte egy évig olyan töltelék tárgyaink voltak mint pl. gépírás, amin lyukkártya lyukasztó gépet használtunk. Ügyviteltechnika elavult gépekkel (a tanár sem vette komolyan) stb. Később mi Cobolt, más osztályok PL/I-t tanultak.

A programozás az alábbi lépésekkel történt.

1. lépés:
A programtervezéshez folyamatábrát kellett használni. Struktúráltságról, egyéb módszerekről nem volt szó, ez még a 70-es évek vége, 80-as évek eleje.

2. lépés:
A program utasításait 80x25-ös kódlapokra írtad. Nagyon nem volt mindegy, hogy mit hova írsz. Az sorok kezdő oszlopa is jelentéssel bírt.

3. lépés:
A kódlapokat be kellett tenni egy dobozba, amit az elsősökkel gépírás órán lyukkártyára írattak. 1-2 héten belül visszakaptad a kódlapod és a lyukkártya paklit. Ha rutinos voltál ellenőrizted és a hibás kártyákat új kódlapon leadtad lyukasztásra (=≻ 2. lépés)

4.lépés:
A lyukkártya paklit beraktad abba a dobozba, ahol a futtatásra váró paklik voltak. Pár héten belül visszakaptad egy leporelló kíséretében, amin a programod fordítási és futási outputja is megjelent, az összes szintaktikai hibaüzenettel.

5.lépés:
Ha hibás volt =≻ új kódlapok a hibás lyukkártyák helyett =≻ 2. lépés
Ha minden szintaktikai hibát kijavítottál, jöttek a szemantikai hibák =≻ 2. lépés

Egy kis-közepes nagyságrendű feladat elkészítése 2-3 hónap, hacsak
- lemehettél délután a gépírásterembe, vagy bekunyizhattad magad valamelyik 9-e órára.
- Segíthettél az operátoroknak (RIP Vértesi Ildi), akik cserébe megengedték, hogy soron kívül futtasd a pakkodat.

Második után egy tanárom rábeszélésére elmentem egy nyári eszperantó táborba Szemesre. Kb. az első óra után kiderült, hogy inkább a szomszéd sátorban működő számítógépes szakkör érdekel. Itt láttam elöször ABC 80-at, ZX81-et. Érdekes volt. Közben mégiscsak bejött nekem az orosz…

Később Brezina Kati néni ajánlására az Újpalotai úttörőházban (később még 3-4 ifjúsági házban) volt programozás (Basic, gépi kód) szakköröm, ZX Spectrum, majd C=64 gépeken. Dolgoztam C=64-en C=610-en, PDP8-on, TPA-n, meg az összes IBM-PC klón generáción

Progmat stb., aztán 30 éve a tanítás…
Mező György informatika tanárBMSZC Neumann János Szakgimnáziuma
Like ikon
2283 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!