Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Baranyai Márton története

2016. December 14.
Az én sztorim nem nyúlik vissza az előző évszázadba, kb 2005 környékén kezdődik. Gyakorlatilag 13 évesen azért kezdtem el programozással foglalkozni, mert játszottam egy számítógépes játékkal – a StarCraft-tal – és ott csináltunk egy csapatot. És hát a csapatok többségének volt weboldala, milyen jó lenne, ha nekünk is lenne egy! Szóval így kezdtük el a programozást ketten a csapatból. Elején én főleg photoshoppal a grafikát csináltam, majd átültettem html css-be, a társam pedig csinálta a php részét.

Jó korszak volt, egy csomó mindent megtanultam, és nagyon élveztem a dolgot. Az elején sima css módosításokkal kezdtem, és a php rész egy tartalomkezelőn alapult, ami akkor egész népszerű volt: e107 névre hallgatott. Aztán szépen lassan kinőttük ezt és saját weboldalt csináltunk nullából. A csúcs az volt, amikor írtam magamnak egy saját, php alapú portfólió weboldalt, ahova a grafikai munkáimat kitettem.

A weboldal grafika készítésen kívül, akkor volt még nagyon népszerű a fórumaláírás képek készítése, külön versenyek is voltak minden héten hozzá. Erről is nagyon sok leírást lehetett már akkoriban is találni az interneten, főleg angolul. De hát a photoshop programom is angol volt, így ugye még könnyebb dolgom is volt, mintha magyar leírásokat néztem volna, amikor az egyes funkciókat kellett beazonosítani.

Mindent összevetve egy nagyon jó tizenéves korszakot éltem meg a grafikázás és sitebuild tekintetében, nagyon jó emlékeim maradtak meg. Nem voltak feltétlenül kimagasló minőségűek a munkáim, de azt hiszem egy biztos alapot elsajátítottam a photoshop, html és css használatában. Sajnos a php-ről ezt nem mondhattam el akkoriban, az gyakorlatilag egy az egyben elveszett.

Aztán jött a „szörnyű valóság″, valamit kellene kezdeni az érettségi után, mert mindjárt itt a nyakamon, már csak 2 év van vissza! A család egyértelműen azt szerette volna, hogy fogorvos legyen belőlem, mivel informatikusból sok van, abból „nem lehet megélni″, ellenben rossz fog mindig lesz.

Így kerültem én a fogorvosira, amit félév után otthagytam. Egyszerűen nem nekem találták ki. Nagyon jó volt az oktatás, a vizsgákon is átmentem, de egyszerűen önmagammal nem tudtam összeegyeztetni.

A barátnőm – aki azóta már a feleségem – segített nagyon sokat ebben az időszakban. Ő az érettségi után egyből elkezdett dolgozni, és a saját története bátorított. Elmesélte, hogy ő azon gondolkozott, mi az amihez lenne érzéke, amit tudna csinálni. Rájött, hogy mindig figyelte, amikor étteremben esznek, hogyan rakják le a pincérek az italokat-ételeket, mit hogyan fognak meg, stb stb. Így lett belőle felszolgáló.

A történet után gondolkodtam, és rájöttem hogy hoppá! Végülis én weboldal grafikákat csináltam mielőtt 2 évet azzal töltöttem, hogy bekerüljek a fogorvosira, még informatikai versenyeken is értem el helyezést! Miért ne próbáljam meg ezt?

Így is lett, sikerült elhelyezkednem grafikus és webáruház feltöltőként egy helyen, gyakorlatilag különösebb referenciák nélkül. Nem kerestem sokat, de lett munkám 2 hét alatt. Végül 3 hónap múlva otthagytam a helyet különböző okok miatt, és elkezdtem webáruházakat készíteni tartalomkezelő (CMS) rendszerekkel, több-kevesebb sikerrel. Ehhez nagyon jól jöttek az időközben felelevenített photoshop, html és css ismereteim. Továbbá szabadidőben elkezdtem a php-val újra ismerkedni, tényleg teljesen az alapoktól kezdve.

Elvállaltam plusz projekteket is. Egy temesvári grafikus barátom készített egy nonprofit weboldalhoz egy új kinézetet, és megkért, hogy segítsek leprogramozni. Tetszett a cél, egy meditációs gyakorlat követőit millió számra üldözik Kínában 1999 óta, mint koncentrációs táborok, embereket halálra kínoztak, stb, nagyon szomorú téma, és a weboldal erről a Fálun Gong elleni üldözésről szeretné lerántani a hazugságokat, amiket a Kínai Kommunista rezsim hirdetett a sajtóban az üldözés kezdete óta. Szóval nekem ez pont kapóra jött és időm is volt rá, segítettem neki.

Csináltam tovább a webshopokat, aztán egyszer pár hónappal később a temesvári barátom keresett, hogy van egy német ügyfele akinek kellene programozó, vállalati rendszer fejlesztéshez, hogy nem érdekel-e. Mondtam hogy ez nagyon szép és jó, de nem értek hozzá. Aztán kiderült hogy php html css lenne a munka, akkor már egy kicsit jobban elkezdett érdekelni a dolog. Összekötött velük, az előzetes skype megbeszélésen őszintén elmondtam, hogy mikkel foglalkoztam eddig, és gyakorlatilag semmilyen ilyen rendszer fejlesztési tapasztalatom nincs, de a php-hoz értegetek webshop készítés tartalomkezelővel szinten.

Két hét múlva Frankfurtban találtam magamat az irodájukban. Gyakorlatilag innen indult az egész, ennél a cégnél tanultam meg komolyabban programozni, és ma már azt érzem tényleg értem a php-t és a javascript-et is, hogy biztos alapokkal rendelkezem. Számos internetes ingyenes és fizetős képzésben volt szerencsém részt venni munkaidőben, élőben is voltam pár konferencián, köztük a Las Vegas-i ZendCon-on kétszer. Van egy ipari tanúsítványom is, Zend Certified PHP Engineer vagyok. És munka mellett elvégeztem levelezőn egy Gazdaságinformatikus Bsc-t is.
Baranyai Márton PHP fejlesztőSzabadúszó
Like ikon
5 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!