Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Schmidt Zoltán / Schmidi története

2015. November 30.
Hogyan kezdtem (újra és újra)?

A történet valamikor réges-régen egy könyvvel kezdődött, aminek már a címére sem emlékszem... Pontosabban nem emlékeztem, amíg el nem olvastam itt az oldalon Anikó történetét és rá nem jöttem, hogy ő jobban emlékszik mint én :) Bizony, a Bűbájt volt az.

Eleinte volt a Commodore, mint sokaknál: előbb egy Plus4 (amin inkább csak játszottam), később egy C64 (amin már programozni is próbálgattam, inkább kevesebb mint több sikerrel).

Valamikor felső tagozatban kaptam az első PC-t amin játszogattunk, plusz valahogy elkezdtem beleásni magam az MS-DOS rejtelmeibe. A végére egy egész sok opciót kezelni tudó boot menüt hoztam össze, ami az egyes játékok igényeinek megfelelően töltögette be a HIMEM.SYS és az EMM386.EXE megfelelő kombinációit. A mai fejemmel már nehezen tudom elképzelni, hogyan találtuk ki abban az időben, hogy mit hogyan kell csinálni (Google nélkül)…

Az internettel először a gimnáziumi évek alatt találkoztam, akkoriban írt ki a Microsoft egy pályázatot iskolai honlapok fejlesztésére, amihez tartottak MS-SQL, Frontpage, ASP oktatást – erre neveztünk be. A pályázatot összehoztuk ebben a környezetben, persze jelentős eredmény nélkül. Arra jó volt, hogy elinduljunk. A gimnáziumi számtech oktatási anyag a Turbo Pascalról szólt, plusz fakultatív módon Perlt kezdtünk el mellette tanulni.

Az első internet előfizetésem nem is saját volt, némi hátszéllel kaptunk hozzáférést az egyik nagy vállalat hálózatához, amihez egy adott telefonszámra kellett betárcsázni, a központ pedig visszahívott minket – ezzel egész sokáig elvoltunk. (Ezúton is köszönjük a kezdeti oktatást, lelkesítést és a hátszelet Emese tanárnőnek :))

A kezdeti próbálkozások után jött a következő klasszikus: Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt! – plusz egy kis MySQL mellé. Az első – rendszergazdai – állásom mellett sikerült addig eljutnom, hogy innen már fejlesztői pozícióba tudtam váltani. Ebben az időszakban rengeteget segített Nyözö barátom mind programozásban, mind szemléletmódban, az ő támogatása nélkül azt hiszem nem tartanék ma itt.

Így kezdtem, így jutottam el a programozásig – először.

Néhány évig PHP és C# fejlesztőként dolgoztam egy kis cégnél, majd bekerültem a Doclerhez PHP fejlesztőnek, ahol bőven sikerült még szintet lépnem. (Sokan, sokfélét mondanak a cégcsoportról, én szerettem azt az időszakot amíg ott voltam és rengeteget tanultam.)

Az itt eltöltött idő alatt kezdtek érdekelni a fejlesztés mellett a kapcsolódó területek (UX, SEO stb.), aminek eredményeképp átigazoltam a Product csapatba, ekkor hagytam el először a fejlesztést (a kollégák szerint ekkor álltam át a „sötét oldalra” :))

Amikor eljött a váltás ideje, egy olyan ajánlatot kaptam, ami több oldalról is kihívást jelentett. Volt benne programozás is, termékfejlesztés is, vezetés is – az Extreme Digital belső fejlesztőcsapatának vezetését bízták rám.

Egy kis kerülő után ekkor keürltem megint a fejlesztés közelébe – másodszor.

Az ED-nél eltöltött idő alatt előbb a programozás volt a fókuszban, majd ahogy a csapat egyre jobban összeállt, nálam ismét az egyéb online területek kerültek előtérbe. Az e-kereskedelem magába szippantott, a programozást megint elengedtem.

Az utam innen a BIG FISH-hez vezetett, ahol Product Ownerként már az e-kereskedelem maradt a fókuszban.

Jelenleg egy hobbyprojekt-ötlet kapcsán épp az újrakezdésen töröm a fejem – harmadszor. Vagrantot telepítek, Bootstrap dokumentációt bogarászok, próbálom behozni az elmúlt évek újdonságait… Úgy tűnik időnként egy kicsit visszahúz a dev világ… :)
Schmidt Zoltán / Schmidi Product ownerBIG FISH Kft.
Like ikon
2 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!