Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Varga Péter története

2015. June 07.
1986-ban születtem, nem voltam csodagyerek, voltak barátaim, szerettem sportolni és a kertben játszani, így az első programnak nevezhető művem viszonylag későn, szinte napra pontosan 20 éve, 1995 nyarán, 9 éves koromban született csak meg. Természetesen Commodore 64-en.

Apumnak akkoriban már volt egy céges laptopja (286) minden földi jóval (Win 3.1, golyós egér, 3.5″ floppy), amit az osztálytársakkal „kislemezen” csere-berélt játékokkal rendszeresen sikerült lefagyasztanom, „tönkretennem”. Valószínűleg ezért került leporolásra a „full extrás” C64 és a fekete-fehér Junoszt TV összeszokott párosa. Persze egy-két hét után unalmassá váltak számomra az akkoriban már igencsak elavultnak számító játékok, amik ráadásul csiga lassan töltődtek be.

Így került kezembe a gép „szériatartozékaként″ kezelt Plenge – Szczepanowski féle Simon´s Basic könyv. Előbb csak egy az egyben leutánoztam a könyv mintafeladatait, majd ahogy elkezdtem megérteni az egyes programok működését próbáltam átírni, fejleszteni őket. Segítségemre volt édesapám is, aki nagyon örült, hogy végre nem a „Commandos – International Karate – Impossible Mission” valamelyikét látja a képernyőn. Én pedig szépen lassan megéreztem a programozás gyakorlati hasznát, amit számomra akkoriban az iskolai matek leckék automatizált megoldásának lehetősége jelentett.

Végül elkészült életem első saját programjának nevezhető kódsora, ami az írásbeli osztás részösszegeit számította ki. Ennek köszönhető, hogy a nyáriszünetre kiadott munkafüzet feladatai hipp-hopp megoldódtak és, hogy azóta sem tudom pontosan mit- és hogyan kell egymás alá írni a papíron végzett osztáskor.

Az elmúlt 20 évben rengeteg programnyelvvel és technológiával sikerült megismerkednem, de ezek mindegyikének megtanulása nagyon hasonlatos volt a Simon´s Basic-es story-hoz. Szeretem néhány kódrészlet módosításán, bővítgetésén keresztül gyorsan megérteni egy-egy nyelv alapjait és a hosszas leírások, tutorialok helyett egyből valamilyen saját kreatív ötletből kiindulva, a felmerülő problémák megoldásán keresztül elmélyedni az adott nyelvben, környezetben.
Varga Péter full stack (web)Binvision Kft. / freelancer
Like ikon
4 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!