Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Pilter István története

2015. April 26.
Első találkozásom az elektromos árammal, mikor kisiskolás koromban megnyaltam a 9V-os elem pólusait. Akkoriban rádiók, órák szétszerelésével foglalkoztam. Azóta hosszú idő telt el és folyamatosan a bűvölete alatt vagyok.

Első kódom, vagyis kódunk jó barátommal, több oldalnyira sikeredett, amit egy könyvből gépeltünk be egy C64-esbe, természetesen nem fordult. Javítottuk estig – kerestük az elgépeléseket – de csak nem sikeredett. Persze fellőtték a pizsit, és lépni kellett, de mi pimaszul otthagytuk bekapcsolva a gépet, hogy majd holnap folytatjuk. Másnap mikor nagy izgalommal megérkeztem barátomhoz, az szomorúan fogadott és közölte, hogy sajnos a gépet kikapcsolták, a kód elveszett… Így hát toltuk az F-16-os szimulátort, és lőttük le a pixeleket.

Első saját számítógépem egy AMD 386 DX 40-es volt, 640 KB memóriával. Első kérdésem mikor megkaptam az volt, hogy hogyan kell programozni? De nem az ő szakterületük volt és így rám hárult a feladat. Kezdetnek kiszúrtam és átírtam a command.com-ban a hiba üzeneteket magyarra. Érdeklődve szemléltem a bináris fájlok belsejét a nézegetőben, hogy vajon hogyan érti azokat a számítógép.

Aztán mikor már hiba nélkül végig tudtam csinálni az NFS 1 minden pályáját, rátaláltam egy eldugott könyvtárban a QBasic dolgaira, többek között a gorillas.bas-ra. A kód olvasgatása, módosítgatása, próbálgatása rámutatott egy nagyon érdekes eszközre.

Első említésre érdemes kódom egy zagyva szöveg generátor volt pascalban, ami egy kijelentő mondatban cserélgette véletlenszerűen az egyes szavakat, és néha vicces kijelentéseket hozott ki. Aztán hamar rátaláltam az egavga.bgi-re ami meghatározta a további életem, és a számítógépes grafika megszállottja lettem.

Az első mozgókép egy körökből és vonalakból kirajzolt helikopter volt, amit a kurzor gombokkal lehetett ide-oda mozgatni. Mit nekem sprite-ok, mindent processzorból csináltam. Mikor sikerült rájönni, hogy hogyan lehet a helikoptert a képernyő szélével ütköztetni, nagy sikerélmény volt!

Szerencsére a technikai fejlődés segítette a hobbimat, és azóta is kihívást nyújt, hisz hol van ma már az az egyetlen, 40Mhz processzormag. A C++ megismerésével és azzal hogy bármit leutánozhatok, előállíthatok, kirajzolhatok, új kapuk nyíltak meg.

A fősuliban aztán megmutatták, hogy mi minden van még a programozáson kívül, ami segített elmélyülni a rejtelmeiben. Mindenfélét dolgozom azóta, de a C++ és a képek a második anyanyelvem lett.

Hát valahogy így találtam meg az elektromos áram értelmét.
Pilter István programozóJóArc BT
Like ikon
3 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!