Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Hodicska Gergely [Felhő] története

2015. November 22.
Nem szokványos annyiban a sztorim, hogy elég sokáig csak játszottam a számítógéppel, először egy C64-gyel. Később gimi alatt kaptam meg az első PC-met, és akkor kezdtem el Tamás nevű osztálytársam hatására Turbo Pascalban fejleszteni. Ez még ugye az az idő volt, amikor ma már szinte hihtetlen módon nem létezett az Internet. Nagyon nagy élmény volt, hogy rövid idő alatt sikerült hasznos kis programokat készíteni, majd jött az akkoriban kb. elkerülhetetlen videótéka nyilvántartó elkészítése. :)

Gimi alatt volt még egy kis kitekintésem Assembly és C felé is, később az egyetemen ez utóbbi, illetve C++ irányba mozdultam el. Ekkoriban kezdett elterjedni az Internet is, ami valamiért már a kezdetektől fogva nagyon vonzott, ezért elkezdtem a HTML/CSS/JS trióval játszani. Emlékszem, hogy éjszakák mentek el azzal, hogy olyan animációs JS libet írjak, ami működik IE4 és Netscape 4.72 alatt is (ami akkoriban nem volt triviális, ez még bőven a Prototype és társai előtt volt), viszont nagyon élveztem, amikor egy tipikus Worm játékot pillanatok alatt meg lehetett írni ennek a segítségével.

Ezt követően hamar megjelent az igény arra, hogy azért jó lenne ebbe a Web izébe némi dinamikát vinni, akkor az első választás a Perl volt. Még ma is emlékszem az első éjszakára, életemben annyi „500 Internal Server Error″-t azóta sem kaptam pár óra alatt. 1-2 hét múlva említette valaki, hogy terjed most valami PHP nevű cucc, lehet érdemes lenne megnézni, amit meg is tettem, és a többi már történelem. :) 2002 végén kezdtem el olyan admin felületeket készíteni, amik XMLHttpRequest-re épültek, és újratöltődés nélkül működött (AJAX elnevezés 2005 elején született :)).

Webes dolgokat utána elég jól kimaxoltam, írtam saját csili-vili frameworköt, CRM rendszereket, szerkesztőségi rendszert, adatelemző rendszert stb., majd a következő nagyon izgalmas terület a nagy terhelésű rendszerek készítése volt, ami egy eléggé szerteágazó terület, és így folyamatos kihívást jelentett, mind a mai napig ez az egyik kedvenc területem, ez egy olyan téma, ami ma már egyre inkább megkerülhetetlen.
Hodicska Gergely [Felhő] VP of EngineeringUstream
Like ikon
3 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!