Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Halmai Csongor története

2015. November 26.
1983 körül kezdődött. Negyedikes voltam, akkoriban voltak divatban a „pityegős″ kvarcjátékok. Tudjátok, arról a fajtáról van szó, amikor egy kisebb mobiltelefonnyi méretű monokróm kijelzőn egy fajta játékot lehet játszani. Pl. egy majom dobál banánnal, négy helyen tud megjelenni, négy helyre tudja a banánt dobni, és a játékosnak el kell kapnia.

Én is nagyon szerettem volna ilyet, de az apukám azt mondta, hogy frászkarikát, úgyis megunom. :)

Sokáig unszoltam, amikor úgy döntött, hogy… tényleg nem. :)

Ellenben, hazahozza hétvégére a munkahelyéről a ZX81 nevű számítógépet. Fekete-fehér kijelzőként tévére kellett kötni, hangja nem volt, Basic-ben lehetett programozni, egy kilobájt (!) RAM-ja volt, amiből az operációs rendszer is elvitt egy kicsit, így összesen -700 bájt maradt programot írni és futtatni.

Egy fénymásolt A4-es lapon hozott hozzá három apró betűs programlistát. Egy képernyőnyi volt mindegyik, több nem fért bele a memóriába. Az elsőt begépeltük, de nem működött valamiért. A xerox fénymásolaton a pontosvesszők, kettőspontok és más jelek kivehetetlenek voltak. A második program viszont MŰKÖDÖTT! :)

Egy faltenisz játék volt, alul két egyenlőségjelből volt egy teniszütő, fent pedig egy O betű alakú labda pattogott. Középről indult, a négy 45 fokos irány közül véletlenül választott, és addig ment a játék, amíg elvétettem az ütővel.

Apukámmal és öcsémmel együtt ujjongtunk, órákon át játszottunk. Estig örömködtünk vele. Akkor sajnos ki kellett kapcsolni a gépet, és mivel háttértár nem volt, kockás papírra kimásoltam a programot, és reggel újra begépeltem.

Aztán elindult az agyamban a hangya, ami azóta is ott menetel fel-alá: mi történik, ha változtatok rajta? Ha az egyik IF kezdetű sorban a 0-t 5-re cserélem, a 31-et pedig 21-re, akkor keskenyebb lesz a pálya, hamarabb visszafordul a labda:

IF x=0 OR x=31 THEN dx=-dx

A „==″ alakú ütőt „===″-re cserélni már bonyolultabb volt, mert a harmadik egyenlőségjelről eleinte nem pattant vissza a labda:

IF x=rx OR x=rx+1 THEN dy=-dy
helyett
IF x=rx OR x=rx+1 OR x=rx+2 THEN dy=-dy
(vagy valami ilyesmi)

Időszámításunk kezdete: ez volt az a nap, amikor valami elszakadt/gyökeret eresztett/átszakadt bennem. :)

Azóta is ez tesz boldoggá: kipróbálni, hogy mi lesz, ha másképp csinálok valamit, mint ahogy elő van írva.

A ZX81-et egy éven át minden hétvégén hordta haza apukám. És apám látá, hogy jó vala. :) Akkor sokszor már hétköznap is hazahozta, de végül hamar kinőttem a 16 Kilobájtos RAM bővítést is. Akkoriban lett a munkahelyén Commodore 64, ami egyszerűen hihetetlen volt: színes, zenés-hangos, tök jó játékok (pl. Raid Over Moscow a munkahelyi gépen, még bőven a Kádár korszakban, nem mesélhettem róla a suliban:)), 38 Kilobájt RAM a BASIC programoknak, lemezes háttértár, szóval kánaán.

Onnantól éveken át minden hétvégémet apukám munkahelyén töltöttem. Végül 14 éves koromban lett otthon is Commodore 64, 349 német márkáért vettük, amikor három évente lehetett külföldre menni. Floppy Disk Drive-ra már nem futotta, mert színes tévét is vettünk. Csak kazettás egység lett, de akkor már az assembly-t nyomtam elég keményen. Demó trükkök megfejtése (hogy csinálták?), játékokhoz örökélet kód keresése, csak-lemezes programok kazettás átírása, hackerkedés, és más hasonló dolgok kötötték le a figyelmemet.

Egyetemen aztán megismerkedtem a PC-vel. A géptermi XT és 286-osok után a szobatársamnak lett 386-osa, nekem az első saját pénzen vett gépem egy 486-os volt, 140 ezer Forintért vettem 4MB RAM-mal és 210 MB-os winchesterrel.

Azóta PC-n dolgozom, de az első szakdolgozatom témája PC-n futó C64 emulátor volt. A Commodore 64-em még mindig megvan, saját kezű hardver átalakításokkal együtt ereklyeként őrzöm, sőt néha elő is veszem. Amióta megtudtam, hogy nyaranta van Árok-Party Ajkarendeken, azóta minden évben igyekszem részt venni rajta.

Annak ellenére, hogy a kenyéradó programozási nyelvem a PHP és a JavaScript, azt hiszem, hogy a lelkem mélyén 6510-es processzor dobog… :)
Halmai Csongor PHP, AngularJSAustralia Post, Webcenter
Like ikon
14 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!