Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Domokos Gábor története

2015. August 01.
Mint sokan mások, abban az időben, időnként édesapám is kiment Ausztriába vásárolni. Mindig sok érdekességgel tértek haza, de egyszer egy szerkezet különösen megfogott. Ez volt a Commodore 16/4. Apám azt sem tudta, hogyan kell bekapcsolni, így elmentünk a rokonaimhoz, akiknek már volt egy Commodore 16-osuk, ami szinte teljesen ugyanaz volt, mint a miénk. Másoltunk kazettákat, és elmagyaráztak pár dolgot. Ekkor még nem sokat értettem belőle, de valamiért nagyon tetszett. Nem sokkal később szétszedtem a gépet, mert látni akartam, hogy mitől mozog a Kickstart játékban a motor :). Természetesen nem jöttem rá, de apámnak egy hetébe telt mire összerakta. Kicsit később megint szétszedtem, akkor apám azt mondta, hogy most én rakom össze. Egy nap alatt megcsináltam :D

Pár év múlva jöttek látogatóba rokonaim. Az unokatesóm megint mutatott pár dolgot. Karikákat, háromszögeket rajzolgatott a képernyőre. Ezután belenéztem a (német nyelvű) kézikönyvbe, amiből egy szót sem értettem. A kódokat bemásolgattam a képernyőre, hogy kipróbálgassam, melyik mit csinál. Volt benne stopper program (anyám használta is a főzéshez), de legjobban a grafikák tetszettek. Később megrajzoltam az Olimpiai 5 karikát, ami váltogatta a színeket.

5. osztályos koromban tanultam először számítástechnikát, de a suliban nem jutott mindenkinek PC és természetesen én kerültem Commodore-hoz, ami akkorra már a könyökömön jött ki. Mivel ezen a gépen nem tudtam követni az órát én mindig a saját dolgaimmal foglalkoztam. Egyik órán rajzoltam egy képet (Fáraó titkának neveztem), Piramist és napot ábrázolt, szépen árnyékolva. Az óra végére azt vettem észre, hogy az egész osztály körülöttem áll és figyeli, mit csinálok. Ezután valamiért én is kaptam PC-t :)

Itt ismerkedtem meg a Turbo Pascal nyelvvel, ami ismét nagyon megtetszett. A saját gépemen (486 DX 4/100) néhány régi játék túl gyors volt, ezért szerettem volna írni egy programot, ami lecsökkenti a processzor sebességét, de mivel a Pascal nem volt alkalmas a hardver programozásra, végtelen ciklusokkal oldottam meg. :D

Ezután Delphi következett, amit csak azért erőltettem, mert egyszerű volt benne grafikus formokat tervezni. Később a szerverek működése érdekelt, ezért megtanultam a PHP-t. Akkoriban még CD-n tároltuk az adatokat, amiből nekem össze is jött párszáz darab, ezért csináltam egy HTML és PHP alapú CD katalógus programot. Volt benne kereső és admin is :). Természetesen jelszóval lehetett védeni.

Jelenleg is szerveroldali programozással foglalkozom. Codeigniter, Zend Framework, CakePHP és természetesen saját keretrendszerek.
Terveim a jövőre nézve: Python, Ruby és valamilyen kliens oldali programnyelv (pl.: C++) elsajátítása.
Domokos Gábor WebComet
Like ikon
4 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!