Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Palócz István története

2015. November 22.
Valahogy úgy kezdődött, hogy 10 éves korom környékén beírtam az előttem lévő compjúterbe a következőt:

10 PRINT “HELLO”
RUN

Azt, hogy ez milyen számítógép volt ma már nem tudnám megmondani, ugyanis arra már nem emlékszem pontosan, hogy előbb kaptam meg a ZX-81-es számítógépemet, és utána jártam a programozó tanfolyamra, ahol HT-1080Z-n próbálgathattuk a szárnyainkat, vagy fordítva. Ha elsőnek meg kellene nevezni egy gépet, akkor mindentől függetlenül a Sinclair gépe lenne az, amit mondanék. Ez azonban egyáltalán nem fontos, hisz nem is erről akarok beszélni. Egy sokkal fontosabb dologról, arról, hogy mi ragasztott oda a képernyő elé, mi vett rá, hogy éjszakákat átvirrasztva gombokat nyomkodjak, és mi az, amiért neked is érdemes megismerni a programozás alapjait.

Instant sikerélmény az, amiről beszélni akarok neked első körben. Arról, hogy milyen mámorító érzés az, amikor beírod a fenti két sort és már csodálhatod is a munkád gyümölcsét. Nem kell várnod órákat, napokat, míg a festék megszárad, a ragasztó megköt. Nem kell félned, ha megcsúszik a kés, akkor dobhatod ki az egész munkádat. Nem kell éveken át gyakorolnod, hogy élvezhető módon műveld azt amit csinálsz. Csak begépeled és futtatod.

Annyira beszippantott ez az egész, hogy képes voltam egy négyzethálós füzetbe az összes 8 bites kódot lerajzolni, hogy minek ma se tudom, de akkor nagyon érdekelt. Így utólag visszagondolva, teljesen rá voltam pörögve a programozásra, amikor az úttörő táborban, egy sárga borítójú kockás füzetbe tervezgettem és írogattam programokat, a csendes pihenő alatt. Csak úgy, gép nélkül, fejben futtatva azokat. Ezekből lettek aztán azok a méltán híres játékok, amiket az osztálytársak még 25 év után is boldogan idéztek fel az osztálytalálkozón.

Az élet nekem úgy hozta, hogy gyermekkori szenvedélyemből lett a hivatásom. Tanácsadóként, vezető fejlesztőként dolgozom több cégben. Azonban, ha körbenézek az ismerőseim között, akkor azt kell tapasztalnom, hogy az agykutatótól, a zenészen, rendezvénytechnikuson át, az iskolatitkárig mindenki nagy hasznát veszi annak, ha tud programozni. Mindig van egy olyan feladatuk, ami unalmas, de könnyedén automatizálható, leprogramozható. A sok monoton munka és a számtalan melléütés, hibázás ma már a múlté.

Te is elindulnál ezen az úton? Akkor tudnod kell, hogy két része van a dolognak. Van egy eszköz, amivel a programot elkészíted és futtatod, és van maga az algoritmus, ami alapján készül a program.

Amennyiben már próbáltad és nem ment, vagy bármilyen nehézségbe ütközöl az elején, tudnod kell, hogy te hibátlan vagy. Az eszköz rossz. Keress egy másikat. Lehet, hogy 4-5 eszközt, módszert, képzést is ki kell próbálnod, amíg megtalálod azt, ami igazán kézre áll neked. Egy létező algoritmust, egy adott programnyelven lekódolni akár egy majom is képes. (na jó-jó, ha egy majom nem is, de egy delfin biztosan) Szóval ne add fel! Menni fog!

Algoritmust alkotni már egy másik dolog. Az igazából művészet. De ne aggódj, az elején simán építkezhetsz kész elemekből, mint a LEGO kockákkal. Ettől nem leszel kevesebb, sőt. Minél több kockát ismersz, minél több programot alkottál a segítségükkel, annál könnyebben alkotod majd meg a saját algoritmusaidat.

A fent említett ismerőseim nem programozók. Ők csupán tisztában vannak az alapokkal, ismernek egy eszközt, ami nekik kézre áll, és ismernek pár algoritmus „kockát”, amiből építkezni tudnak. Ők nem akarnak profi programozók lenni, ők el akarják végezni minél előbb, minél hatékonyabban a munkájukat.

Ha félsz attól, hogy jönnek ezek a fiatalok és lemosnak a pályáról, akkor ülj le egy nyugodt helyen, igyál egy kávét, és figyelj: Egy eszközzel programot írni, három hónap alatt meg lehet tanulni, hat hónap gyakorlással pedig, igazi profivá válhatsz. Nem, nem leszel profi programozó, de a szakmai tapasztalatoddal, és a frissen szerzett programozói jártasságoddal játszva felveszed majd velük a versenyt.

Könnyű lesz? Nem, nem lesz az, hisz neked van munkád, családod és a „Ma mit iszunk?” kérdésnél súlyosabb ügyekben kell döntened nap, mint nap. De menni fog, mert képes vagy rá! Minél előbb elkezded, annál többet nyersz.

Szóval, mire vársz?
Palócz István Drupal tanácsadó, programozóTanárÚrKérem
Like ikon
12 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!