Hogyan kezdtem programozniTörténetek programozóktól

Koren Balázs története

2015. March 31.
Előre jelzem, nem tartom magam a hagyományos értelemeben programozónak. Sőt távol állok attól. Viszont a programozás, programok és applikációk átszövik az életemet. Nem egyszer volt szükség arra, hogy automatizáljak dolgokat az életemben, és erre egy-egy program megírása (volt) a megoldás.

Hogy kezdődött? Commodore 64, Basic. Édesapám mutatott néhány dolgot, de alapvetően nem fogott meg a dolog. Lassú volt, és sokkal jobbak voltak a játékok, amiket kazettán másolgattunk, lekötöttek teljesen. És tegyük hozzá, gyermekként nem is akadtak olyan problémák, amik megírására kódolnom kellett volna.

Aztán jött a PC. Mi később váltottunk, és 486 DX lett rögtön. A 286, a 386 kimaradt. A hihetetlen erőmű és a DOS környezet rögtön adta magát, hogy az ember elkezdjen kötegelt utasításokat kiadni bizonyos problémák megoldására. Az első program csökevények .bat kiterjesztéssel kerültek ki a kezem alól. Tudom, nem programnyelv, de már az algoritmikus gondolkodás felszínét súrolja.

Aztán újabb és újabb PC-k következtek, Windows után lett LINUX, és a shell scriptek világába ugrottam fejest. PHP kellett a web programozásához, Ruby-val ismerkedtem, mert szép volt, és végül a Python lett a kiszemelt áldozat, amivel kicsit mélyebben megismerkedtem. Mindig érdekelt, de célorientáltan, adott problémák megoldására kerestem programnyelvet.

Nem szeretek programozni. De néha kell. :) Ennek egészen egyszerű oka van, valahogy gyorsabban gondolkodom, mint azt le tudnám kódolni. És amikor leírom, apró vesszőhibák, elütések keletkeznek, és ezek miatt sokszor nem fut le a program. Vagy olyan apró részletekben kellene elvesznem, ami nem köt le. De szeretek algoritmikusan gondolkodni. A programozás, számomra talán pont emiatt picit mást jelent, mint a valódi kódbűvölők számára. Azt viszont szeretem.

Matematika tanár vagyok. Az ELTE TTK intézményében több leendő matematikus és matematika tanár „fut át″ a kezeim között. A matematika és a programozás rokon területek. Nincs programozás matematika(i alapok) nélkül. És a világ rohamos fejlődésével eljutottunk oda, hogy nincs már matematika sem programozás(i ismeretek) nélkül.

Mára több programnyelven tudom kiíratni, hogy „Hello World″, mint idegennyelven azt mondani, hogy „köszönöm″. :) Nem vagyok programozó. Nem is szeretek kódolni, de nagyon szeretek problémákat megoldani. A programozás ennek egy remek eszköze. Nekem a programozás egy eszköz. Egy végtelenül hasznos eszköz.
Koren Balázs matematika tanár és InternetfüggőFazekas
Like ikon
2 ember kedveli
Facebook ikon Twitter ikon Google+ ikon
Másik sztorit kérek Írd le a saját sztorid!